T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / MERKEZ - Alpaslan Ortaokulu

SULTAN ALPARSLAN KİMDİR?

SULTAN ALPARSLAN (1029-1072)

Oğuzların kurmuş olduğu en büyük devletlerden birisi olan Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu Selçuk Bey'in torunu, devletin hükümdarı olan Tuğrul Bey'in yeğenidir. Babası  Çağrı Bey'dir.Tuğrul Bey'in 1063 yılında ölümünden sonra yaşanan taht kavgalarının ardından Rey şehrinde hükümdarlığını ilan ederek tahta çıktı. İlk icraatlarından olan Nizamülmülk'ü vezirliğe tayin etmesidir. Vezir Nizamülkle beraber Büyük Selçuklu Devleti'nin sınırlarını yaptığı fetihlerle genişletmiştir. Yaptığı bu fetihlerle Abbasi Halifesi tarafından kendisine Ebu Feth ( Fetihlerin Babası) unvanı verilmiştir .
Tuğrul Bey döneminde başlayan Anadolu üzerine yapılan akınlar bu dönemde de devam etmekteydi. Bu akınların önünü kesmek isteyen Bizans İpratoru Romen Diyojen Büyük Selçuklu Devleti üzerine harekete geçti. İki hükümdar ve orduları 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Ovası'nda karşı karşıya geldi. Bizans ordusunun sayıca çok üstün olmasına karşın savaşı Sultan Alparslan komutasında ki Büyük Selçuklu ordusu kazandı. Bu tarih Türk siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu savaşın ardından Anadolu'nun kapısı Türklere açılmış yapılan fetihler yerleşme niteliği taşımaya başlamıştır. Bu zaferden sonra Anadolu'nun fethine hız verilerek Anadolu'nun büyük bir kısmı fethedilmiştir. Böylece Küçük Asya diye tanımlanan Anadolu toprakları üzerinde kurulan Türk Beylikleri sayesinde Türkiye olarak anılmaya başlanmıştır. Bu sebeple Türkiye Tarihinin başlangıcı olmuştur.
Sultan Alparslan bu zaferden sonra doğuda ki Barzem kalesini kuşatmıştır. Uzun bir savunmanın ardından kale teslim alınmıştır. Kale kumandanını huzuruna kabul ettiği sırada hançerlenerek öldürülmüştür(1072).
Sultan Alparslan dönemi sona erdikten sonra yerine oğlu Melik Şah tahta çıkmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2020 - Güncelleme: 16.01.2024 00:28 - Görüntülenme: 6489
  Beğen | 20  kişi beğendi