REHBERLİK NEDİR?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti; bireyin kendini tanıması, gerçekçi kararlar alabilmesi, potansiyelini ve yaşam becerilerini geliştirebilmesi, sorunlarla baş edebilmesi amacıyla kişisel- sosyal, eğitsel ve meslekî gelişim alanlarında, bireysel veya grup çalışmaları olarak sunulan profesyonel hizmetlerdir.

Amacımız; öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri sorun haline dönüştürmeden çözebilmelerine yardımcı olmak; kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerilerine sahip, çevresine duyarlı, mutlu ve kendini gerçekleştirebilen, yaratıcı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda hazırladığımız rehberlik programının, akademik kadromuz, öğrencilerimiz ve velilerimizle paylaşacağımız ortak çalışmalarla işbirliği içinde gerçekleştirmeyi ana hedef olarak kabul ediyoruz.

ÇOCUK VE ERGENLERDE KENDİNE GÜVEN VE SORUMLULUK DUYGUSUNU NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

*Çocuğunuza verdiğiniz değeri, ona inandığınızı ve güvendiğinizi davranışlarınızla da gösteriniz.

(Örn; Ona zaman ayırmak, dinlemek, birlikte açık havada zaman geçirmek, yaşına uygun sorumluluklar vermek, sarılmak, öpmek, birlikte resim yapmak, yürümek, müzik dinlemek gibi )

*Çocuğunuzun sadece başarılarını değil, başarısızlıklarını da paylaşmayı biliniz. Başarısı beklentinizden düşük olsa da kendisini yalnız bırakmayacak, sevgisini esirgemeyecek bir anne- babasının olduğunu bilmesi çocuk açısından çok önemlidir.

* Olumlu davranışları takdir ve teşvik, başaracağına inanıyorum, sana güveniyorum sözleri, çocuğunuzun kendine güvenli ve başarılı olma olasılığını yükseltir.

* Çocuğunuzun size yardım etmek, kendi başına iş yapmak için gösterdiği ilk belirtileri gözden kaçırmayınız, beceri ve ilgilerini destekleyiniz. Bu onun kendine olan saygısını arttıracaktır.

*Çocuğunuzun becerileri doğrultusunda, başarma ya da ulaşma olasılığı kuvvetli olan işleri çocuğunuza veriniz. İyi yaptığı işleri fark ediniz ve beğeninizi göstererek onu teşvik ediniz.

*Çocuğunuz bıkkınlık belirtileri gösterdiğinde ya da işini baştan savma yapmaya başladığında bir süreliğine ona başka görevler veriniz.

*Çocuklarınıza sık sık öğütler vermek yerine, onları dinleyiniz. Size danıştıklarında kendisinin çözümler üretmesi için yol göstermeyi tercih ediniz.

*Birden fazla çocuğunuz varsa onları birbirleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayınız. Her birey birbirinden farklı ve özeldir.

BAŞARI İÇİN ;

• Az yemeye dikkat et; çünkü boş mide dikkati dağıtır, dolayısıyla çalışma verimli olmayabilir.

• Daima azimli olmaya çalış.

• Düşüncelerini dağıtmamaya çalış.

• Bugünün işini yarına bırakma, planlı ol.

• Her işini yaşamının en önemli ve tek işiymiş gibi yap.

• Bir işe başlamadan önce o işle ilgili zorlukları düşünüp kendi gözünü korkutma.

• Eksiklerini düşün; korkma ve tedbir al.

• Kafandan olumsuzlukları çıkar, kendine güven.

• Zorlukların başarının gıdası olduğunu unutma.

• Her hatayı yapabilirsin ama bir hatayı iki defa yapma.

• Sabrın insanlara önce zehir gibi geldiğini; fakat davranışlara yerleşince bal olduğunu unutma.

• Beklemeyi öğren.

• Sonunda mutlu olmanın kendi elinde olduğunu gör ve mutlu ol.

Yayın: 15.02.2017 - Güncelleme: 10.11.2023 20:34 - Görüntülenme: 1102